Kedves Diákok! Szeretettel köszöntjük Önöket iskolánkban. A...
    A 2018/2019-es tanévben 75 éves a Pollack!...
Elkészült a Pollack lipdub videó...

Freskófestés a szakma, a tudomány és a művészet jegyében

Freskófestés a szakma, a tudomány és a művészet jegyében -  Templomunk a mi iskolánk program keretében intézményünk támogatást nyert

(NTP-TM-14-0088.sz EMET pályázat)

Iskolánkban több éves múltra tekint vissza a díszítőfestés alapjainak megteremtése. Magas szintű és minden igénynek eleget tévő képzési struktúrát kívántunk létrehozni. Úgy gondoltuk. hogy előtérbe helyezzük a tanulók kreatív és gyakorlati tudását, amely a díszítőfestésre összpontosulhat. Már nemcsak egyszerű plasztikákat és díszítések  elkészítését tudják diákjaink elsajátítani, hanem igen is visszanyúlva a tradicionális festészeti hagyományokhoz, komolyabb feladatokban is részt tudnak venni. Az első közös projekt 2011-ben egy freskó elkészítése az iskola épületében. Ezt követően iskolánk első emeleti frekventált közösségi terén dolgoztak a tanulók, ahol a díszítőfestés alapjait sajátították el. Megtanulták a márványozás, a sablon-munkák, a plasztikus szegélyek készítésének és felhelyezésének alapjait. Ezzel párhuzamosan a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium fennállásnak 100. évfordulójára szervezett centenáriumi ünnepségsorozatára a gimnázium központi lépcsőházában elkészült a Janus Pannonius életútját bemutató, közel 40 m2-es freskó. Még ebben az évben felkérést kaptunk a balassagyarmati börtönkápolna freskó- és díszítőfestő munkálataiban történő aktív részvételre.

Alkottak és dolgoztak diákjaink Magyarország több képző intézményében: Székesfehérváron, Balassagyarmaton, Dombóváron, illetve határon túl is készítettek maradandó alkotásokat: Marosvásárhelyen, Olaszországban (Calabria). Magyarországon egyedülállóan megteremtettük iskolánkban a műemlékvédelmi szakképzés alapjait. Egy régi álom vált valóra azzal, hogy 2014. szeptember 1-jén 20 fővel olyan szakokat indítottunk, melyre már régóta nagy igény mutatkozott, de a feltételei csak mostanra valósulhattak meg.

Magas szintű, országosan elismert szakmai műhellyel rendelkezünk, amihez minden szakmai és tárgyi feltétel adott. A megvalósításhoz szükséges olyan állványrendszer, amivel biztonságosan lehet a programot megvalósítani - iskolánk rendelkezésére áll. Mivel műhelymunkában, de külső helyszínen kerül sor a megvalósításra, a logisztikát és a szállítást szintén meg tudja oldani az intézmény. Az ehhez a technikához szükséges speciális szerszámok, eszközök szintén rendelkezésre állnak.

Az ARTTÉKA Egyesület 2009 óta együttműködő partnerünk a tehetséggondozás területén. Több hazai és nemzetközi oktatási programban dolgoztunk már együtt nagy sikerrel (pl. Leonardo partnerség, Nemzeti Tehetség Program). Az egyesület által alkalmazott módszerek és a civil társadalom részvétele képzési rendszerünket erősíti, különleges programokkal gazdagítja.

Szakmai tradíciók újjáélesztése (mészfestés kultúrája, freskófestészet), átadása innovatív módszerekkel

  • "Templomunk a mi iskolánk" különleges tehetséggondozó program a tudomány, a szakma és a művészet jegyében
  • Különböző intézménytípusú iskolák (gimnázium és szakiskola) tanulóinak közös tehetséggondozása HIÁNYPÓTLÓ
  • az elméleti tudás és a gyakorlati alkotói tevékenység összekapcsolása komplex tehetséggondozásként
  • többlettudás; a vizuális, optikai jelenségekről, a fény szerepéről, a freskófestészetről, mész festési kultúráról, művészetekről, műemlékvédelemről
  • Közösségi térben, közösség érdekében végzett munka
  • Iskolák nyitása a társadalom felé
  • értékteremtés, maradandó, nagy méretű köztéri alkotás születik a '2015 Fény 

Nemzetközi Évének' üzeneteit közvetítve

  • szakmai jövőkép, a fesőfokú képzés és a mesterszintű tudás felé

Az elméleti tudás és a gyakorlati munka összekapcsolása, a tudomány és a szakma, a tudomány és a művészetek szimbiózisa.

A tehetséggondozó program célja, hogy a tehetséges tanulók egy különleges képzési program keretében részt vegyenek egy nagy méretű (40-50 m2) köztéri alkotás létrehozásában. A tanulók a tervezéstől a művészeti befejezésig bekapcsolódnak egy murális alkotás (freskó) elkészítésébe. A freskó témája a fény fraktál végtelen tere, tükör optikák, üvegtörmelékek elhelyezése a vakolati rendszerekben.

A szakiskolások az elméleti felkészítést és társaik ötleteit felhasználva a közösségi térben részt vesznek a freskó elkészítésében a munkaterv szerint a tervezéstől a kivitelezésen át a művészeti befejezésig.  A tanulók megismerhetnek egy elfeledettnek hitt festészeti eljárást a freskófestészetet és bővíthetik ismereteiket a mész festés kultúrájában, a műemlékvédelem területén. A vakolati rendszer felépítése és a festés módszere újfajta anyag és eszközhasználatot kíván. Megnyitja a tanulók kreatív ösztönét, a szakma szeretetét táplálja. A tanulók a közösségi térben szakmájukat képviselve fejleszthetik szakmai kompetenciájukat. A szakmai tanulók a módszer során tapasztalatokat, életre szóló élményt szerezhetnek. Az alkotás sikere társadalmi elismeréssel gazdagítja őket. 

Az elméleti tudás és a gyakorlati készségek az alkotói tevékenységben összekapcsolódnak, kiegészítik egymást. A gimnazisták előtt értékké válik a kétkezi munka gyümölcse, társaik szakmai kompetenciája. A szakiskolások előtt felértékelődik a tudomány szerepe, annak gyakorlati szinten is jelentkező vívmányai.
A tudományos ismeretek művészeti megfogalmazása ismereteik bővítésén túl személyiségüket is formálja. 

Iskolánk és az ARTTÉKA Egyesület közös tehetségsegítő munkája 6. éve működik nagy sikerrel. Célunk ezt a tehetségsegítő módszert évről évre megnyitni az újabb és újabb generációk számára. A tervezett program 2 témahetet foglal magában. A tehetségsegítő műhelyfoglalkozás az iskolán kívül, a LIONS klub belső udvarán meg, ahol egy díszfalat hozunk létre a „2015 Fény Nemzetközi Éve” tiszteletére. Szakmai tapasztalatainkat megosztjuk az oktatási szektorral.

Keress minket itt is!

Csatlakozz a közösséghet!

Az ikonokra kattintva elérsz minket közösségi oldalainkon is.

Kapcsolat

Cím: 7622 Pécs, Batthyány utca 1-3.

Telefon: 72/513-680
Fax: 72/513-681
E-mail: titkarsag@pollack.hu

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.