Kedves Diákok! Szeretettel köszöntjük Önöket iskolánkban. A...
    A 2018/2019-es tanévben 75 éves a Pollack!...
Elkészült a Pollack lipdub videó...

Földi illetve fényképekkel történt pontmérés összehasonlítása

Földi illetve fényképekkel történt pontmérés összehasonlítása

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Útravaló Ösztöndíjprogram Út a tudományhoz alprogram 2015/2016. tanév elnevezésű pályázati kiírásra benyújtott Földi illetve fényképekkel történt pontmérés összehasonlítása című pályázatunk (UT-2015-0021) 600 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A  kutatási programot iskolánk 12.D osztályba járó, földmérés ágazaton tanuló diákjai - Dohocki Tamás, Lupek Richárd, Krsják Bálint - valósítják meg Kelemen Gergő tanár úr vezetésével.

A 9 hónapon át tartó kutatás célja annak bizonyítása, hogy a légi fényképekből szerkesztett térkép is ugyanolyan pontos, mint a földi eljárással készített. A választott drón a DJI Phantom 3 Advanced.

Projekt bemutatása:

Első lépésben a munkaterületet mértük fel mérőállomással ez földi eljárás, ennek pontossága mm/cm-es. A pécsi ókeresztény mauzóleum lett erre a célra kiválasztva.

 

Munkaterületet lefényképeztük drónnal. Az ebből kapott 3D-s modellt az Agisoft Photoscan szoftverrel készítettük el, amit a projektben vásároltunk meg. Innen exportáltuk egy felülnézeti fényképtérképet, amire rá vetítettük a vonalas rajzunkat és megvizsgáltuk, hogy egyeznek e.

 

 

Az összehasonlítás során kiderült, hogy ez a technológia alkalmas a geodéziai célú felmérésekhez, mert szinte egyezik a két térkép egymással. A projektről készült összefoglaló videó is.

Keress minket itt is!

Csatlakozz a közösséghet!

Az ikonokra kattintva elérsz minket közösségi oldalainkon is.

Kapcsolat

Cím: 7622 Pécs, Batthyány utca 1-3.

Telefon: 72/513-680
Fax: 72/513-681
E-mail: titkarsag@pollack.hu

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.