A 2018/2019-es tanévben 75 éves a Pollack!...
  Tisztelt Szülők, Kedves Diákok! Elkészítettük az...
Elkészült a Pollack lipdub videó...
1332
1295
1279

CERAMIKA TUBADZIN

Beszámoló / Szakmai út Lengyelországba

 

Iskolánk kőműves és hidegburkoló tanulója, Simon Martin a 2017/2018 tanévben megrendezett Szakma Sztár budapesti döntőjében kiváló szaktudásával II. helyezést ért el. A jól végzett munka jutalmául a Kerko Hungária Zrt. meghívta a verseny 1 – 3. helyezett tanulóit és felkészítő tanáraikat 2018. június 28 – 30 között egy háromnapos gyárlátogatásra Lengyelországba a „CERAMIKA TUBADZIN” céghez. A cég Európa egyik vezető burkolólap gyártója. Élen jár nagyméretű burkolólapok előállításában. 

A szakmai út első napján elutaztunk Łódź városába (Bp – Łódź kb. 700 km), ahol a vacsora után rövid városnézésen vettünk részt. Másnap reggel meglátogattuk a cég központi telephelyét, a logisztikai elosztó központot. Itt találkoztunk Maciej Malinowski úrral, a cég export igazgatójával, majd megtekintettük a központot. Ebbe a központba érkeznek be minden gyártóüzemből a termékek és innét kerülnek kiszállításra a burkoló lapok. A logisztikai központ modern bemutató teremmel is rendelkezik. Kis és nagykereskedőket, valamint egyéni vásárlókat is kiszolgálnak a magas minőségű termékekkel.

Következő állomásunk maga a gyár volt, ahol rendkívül szívélyesen fogadtak minket. A gyárban megtekintettük a burkoló lapok gyártási folyamatát az alapanyagok beérkezésétől, feldolgozásától kezdve a készre csomagolt végtermékekig. A gyár szinte teljesen automatizált. A lapok, raklapok mozgatását intelligens robotok végzik. A gyár a piaci igényekhez igazodva egyre nagyobb és nagyobb méretű burkolólapokat állít elő a korábbi sajtolásos technológiával szemben hengerléses technológiával. Az új technológiának köszönhetően jelentősen csökken a burkolólapba zárt feszültség. A korszerű gyártástechnológia lehetővé teszi az igen nagy méretű, akár 120 x 240 cm-es burkolólapok előállítását is. A lapok vastagsága mindössze 6 mm (!!!). A lapok hosszúsága akár nagyobb is lehetne, de ezeket a lapokat már nehezebb lenne szállítani, kezelni. Ennek ellenére a lapok rendkívül rugalmasak ellenállóak, köszönhetően a rendkívül nagy nyomáson működő hengerléses technológiának.

A gyárlátogatás után bepillantást nyerhettünk a burkolási munkák kivitelezési problémáiba, a lapok minőségellenőrzésébe, valamint a tónus és kaliber jelentőségére is választ kaptunk.

A tartalmas szakmai programok után következhetett a kulturális rész. Következő állomásunk Krakkó volt, ahol vacsora után megtekintettünk a belváros érdekes és híres épületeit.  Harmadnap, a hazafelé tartó út során megálltunk Wieliczkán. szervezett program keretében megtekintettük a sóbányát. Megismertük a sóbányászat történetét az őskortól napjainkig.

Egy gyors ebéd után pedig hazafelé vettük az irányt, Budapestre.

 

Köszönet elsőként Dallmann Krisztina szakmai igazgató helyettes asszonynak, aki támogatásával lehetővé tette az iskolánk részvételét a Szakma Sztár versenyen. Továbbá köszönet mindazon személyeknek, akik előkészítették, megszervezték és lebonyolították ezt a háromnapos szakmai utat, többek között a Tubadzin gyár munkatársának, a magyar piacért felelős vezetőnek, Artur Skoczynski úrnak, valamint a Kerko Hungária cég munkatársainak, Herbert Zoltán és Szabó Gábor uraknak, akik lehetővé tették számunkra ezt az elsősorban szakmai valamint gasztro-kulturális élményekben gazdag programot.

 

Pécs, 2018. július 03.

 

Mensch József mérnök-tanár

Pécsi SZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Cimkék: 

Keress minket itt is!

Csatlakozz a közösséghet!

Az ikonokra kattintva elérsz minket közösségi oldalainkon is.

Kapcsolat

Cím: 7622 Pécs, Batthyány utca 1-3.

Telefon: 72/513-680
Fax: 72/513-681
E-mail: titkarsag@pollack.hu

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.